Rozbicie cząsteczek alkoholu na substancje bardziej przyswajalne zachodzi dzięki różnym mechanizmom, które wchodzą w reakcję w zależności od ilości wchłonionego alkoholu, dzięki czemu nasza wątroba przystosowuje się do utylizacji większych ilości alkoholu, jeśli jest do tego zmuszona (wzrost tolerancji ). Ten wzrost szybkości przetworzenia alkoholu nie jest pozbawiony konsekwencji: przede wszystkim wątroba poddawana jest toksycznemu działaniu większych ilości alkoholu, co z czasem prowadzi do uszkodzenia komórek wątroby, jej choroby (stłuszczenie wątroby, ostra lub przewlekła choroba wątroby) lub nawet zabiciu (marskość wątroby), a następnie przyspiesza metabolizm leków (przy których konieczne jest dawkowanie), hormonów i witamin, przez co u pijących mogą rozwijać się poważne choroby spowodowane niedoborem tych substancji (np. . polyneuropathies, niedożywienie, problemy seksualne).